ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΝΑΞΟ

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η ιστορία της Νάξου με λίγα λόγια

Η Νάξος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, περίπου από την 4η χιλιετία. Μύθοι, θρύλοι και ιστορία συνδυάζονται και πλέκουν το εκπληκτικό παρόν του νησιού. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ζευς-Δίας, ο πατέρας των θεών μεγάλωσε σε μια σπηλιά στο βουνό Ζας (Ζας σημαίνει Ζευς στο αρχαίο τοπικό ιδίωμα). Ο Διόνυσος, θεός των γιορτών και του κρασιού, συνάντησε ένα ντόπιο κορίτσι, το ερωτεύτηκε και έτσι ευλόγησε το νησί με αμπέλια και εύφορη γη…

Με ευρήματα διασκορπισμένα σε όλο το νησί, η Νάξος αναδεικνύεται από την αρχαιολογική έρευνα ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Πρώτο-κυκλαδικού πολιτισμού. Ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να δει σημαντικά κατάλοιπα και πολύτιμα δημιουργήματα από την κλασσική, γεωμετρική και μυκηναϊκή περίοδο.

 

Naxos History

 

Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Νάξος ήταν τμήμα του Θέματος του Αιγαίου Πελάγους, που ιδρύθηκε στα μέσα του 9ου αιώνα. Μετά την 4η σταυροφορία, κατακτήθηκε από τον Ενετό Σανούδο, όπως και άλλα Κυκλαδονήσια. Η Νάξος έγινε η έδρα του βασιλείου του Σανούδου, το οποίο διοικούσε με τον τίτλο του Δούκα της Νάξιας ή Δούκας του Αρχιπελάγους μέχρι το 1556.

Παρόλη την Οθωμανική κατάκτηση μετά, η διοίκηση παρέμεινε ουσιαστικά στα χέρια των Ενετών. Πολύ λίγοι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στη Νάξο και η Τουρκική επιρροή στο νησί είναι ελάχιστη. Η εξουσία των Οθωμανών διήρκεσε μέχρι το 1821, όταν και τα νησιά επαναστάτησαν. Η Νάξος έγινε μέρος του ελληνικού κράτους το 1832.

Στις μέρες μας, η Νάξος είναι ένα εμπορικό, τουριστικό και αγροτικό κέντρο των Κυκλάδων με σημαντική αναγνώριση σε όλη την Ελλάδα και προτιμάται για την μοναδική της ταυτότητα και τα προϊόντα της.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ένας μεγάλος αριθμός από μνημεία, μουσεία και σημαντικοί χώροι υπάρχουν σε όλη τη Νάξο, αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού και βιομηχανικού ενδιαφέροντος.

Naxos History

 

Κάποιοι από τους πιο σημαντικούς είναι οι παρακάτω:

Η Είσοδος του ναού του Απόλλωνα (Πορτάρα) που βρίσκεται στην είσοδο του νησιού στο λιμάνι

Ο ναός της Θεάς Δήμητρας

Το Ιερό του Διονύσου (Ύρια)

Ο Πύργος του Σανούδου, τμήμα του παλατιού του Δούκα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου

Το Βυζαντινό Μουσείο που στεγάζεται στο Πύργο Κρίσπι

Οι 3 γιγαντιαίοι ημιτελείς Κούροι από την αρχαϊκή περίοδο (7ος-6ος αιώνας π.χ)

Η σπηλιά του Ζα

Κάστρα, εκκλησίες και Ενετικοί Πύργοι σε όλη την έκταση του νησιού

Οι ανεμόμυλοι στους Τρίποδες

Τα ορυχεία της σμύριδας και ο εναέριος σιδηρόδρομος

Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια (π.χ. η Παναγία η Πρωτόθρονη στο Σαγρί)

Για τους φίλους της φύσης, άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν:

Τους υδροβιότοπους της Αλυκής

Το δάσος κέδρου στο Άλυκο

Τις πηγές στις Άριες

Οι ντόπιοι είναι περήφανοι για την πλούσια κληρονομιά τους και συνεπώς μη διστάσετε να ζητήσετε και άλλες προτάσεις και ιδέες.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Νάξος μπορεί άνετα να θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Με την μακρά παράδοση σε γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την εξαιρετική παραγωγή πατάτας χάριν των ιδιαίτερων στοιχείων του εδάφους της, καθώς και με τις ποικιλίες εσπεριδοειδών, η κουζίνα της μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες. Τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι πάντα φρέσκα μαγειρεμένα με πολλούς διαφορετικούς ναξιώτικους τρόπους.

Naxos Gastronomy

 

Δοκιμάστε τις τοπικές συνταγές που σερβίρονται σε παραδοσιακά εστιατόρια και ταβέρνες σε όλο το νησί και απολαύστε γλυκά, βασισμένα στο τοπικό μέλι και τα φρούτα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις μοναδικές τοπικές ποικιλίες κρασιού και λικέρ.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η ποιότητα και η ποικιλία των Ναξιώτικων προϊόντων είναι εκπληκτική. Από τα κρασιά έως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, και από τα φρούτα ως το μέλι, κανείς δεν πρέπει να φύγει από το νησί χωρίς να έχει δοκιμάσει την τοπική παραγωγή. Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες, η εύφορη γη και οι αρχαίες παραδόσεις στην καλλιέργεια και στους σπόρους μεταμορφώνουν κάθε μπουκιά σε πηγή απόλαυσης. Τα αγνά υλικά συνδυασμένα με συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά εγγυώνται μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Naxos Gastronomy

 

Στην κορυφή της λίστας, οι τοπικές ποικιλίες τυριού και το λικέρ κίτρου (γλυκό αλκοολούχο ποτό αρωματισμένο με φύλλα κίτρου)!

ΚΑΙΡΟΣ

Το κλίμα στο νησί της Νάξου είναι μεσογειακό με σχετικά ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Στις αρχές Ιουνίου, όταν δηλαδή θα διεξάγεται το PORTARATHON, οι καιρικές συνθήκες είναι κατά κανόνες ιδανικές για αθλητικές διοργανώσεις σε ανοικτούς χώρους. Σύμφωνα με προηγούμενα μετεωρολογικά αρχεία, η θερμοκρασία κυμαίνεται από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου και δεν αναμένονται βροχοπτώσεις.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το μέσο όρο (Μ.Ο.) θερμοκρασίας διάρκεια όλου του χρόνου στη Νάξο.

Naxos Weather / Portarathlon

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το μέσο όρο (Μ.Ο.) ηλιοφάνειας κατά την διάρκεια όλου του χρόνου στη Νάξο.

Naxos Weather

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το μέσο όρο (Μ.Ο.) βροχοπτώσεων και τον αριθμό ημερών βροχής κατά την διάρκεια όλου του χρόνου στη Νάξο.

Naxos Weather

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το μέσο όρο (Μ.Ο.) έντασης ανέμων κατά την διάρκεια όλου του χρόνου στη Νάξο.

Naxos Weather