Ο Kλασικός Aθλητισμός στις Κυκλάδες – Μία Νέα Εποχή
Από το 1897 όταν ο ΓΣ Τήνου υπήρξε ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΑΓΣ, πρόδρομο του ΣΕΓΑΣ, μέχρι σήμερα ο κυκλαδίτικος κλασικός αθλητισμός πέρασε διάφορες διακυμάνσεις, με συγκυριακές σύντομες περιόδους ακμής αλλά και μεγάλα χρονικά διαστήματα παρακμής και απαξίωσης. Η έλλειψη εγκαταστάσεων, η πολυνησιωτικότητα και τα μικρά πληθυσμιακά μεγέθη λειτουργούσαν για χρόνια ανασταλτικά για την ανάπτυξη του αθλητισμού στα νησιά των Κυκλάδων
Πλέον ο κλασικός αθλητισμός στις Κυκλάδες αντιμετωπίζεται με θετικό πρόσημο από την κοινωνία και τις τοπικές εξουσίες και η ανάπτυξη του είναι ραγδαία. Η Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις έχει πολλαπλασιάσει τις αθλητικές εκδηλώσεις, τους αγώνες στα στάδια της περιοχής, τους αγώνες δρόμου αλλά και τα αθλητικά σεμινάρια και συνέδρια. Οι αθλούμενοι στις Κυκλάδες ξεπερνούν τους 2.000, επίσημοι αθλητές σωματείων αλλά και ερασιτέχνες δρομείς.
Στις Κυκλάδες δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή Δεκατρία σωματεία: ο Πανναξιακός, ο Α.Ο. Μυκόνου, ο Ήφαιστος Θήρας, ο Α.Ο. Πάρου, ο Ναξιακός, ο Ανδριακός, ο Αίαντας Τήνου, ο Ποσειδώνας Τήνου, ο Παμμηλιακός, ο Α.Μ.Σ. Φιλωτίου «Ο Ζευς», ο Ιέραξ Πλακών Μήλου,ο Α.Σ Ίου και ο ΑΠΝΟ Αμοργού.
Το ενδιαφέρον της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων εστιάζεται κυρίως στις μικρές ηλικίες και η προσέλκυση στον αθλητισμό γίνεται μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος της IAAF Kids’ Athletics, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί σε συνεργασία με το τμήμα φυσικής της Α’ βαθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων σχεδόν σε όλα τα νησιά.
Αρκετοί αθλητές υψηλού επιπέδου οι οποίοι αγωνίζονται με την Εθνική μας ομάδα ανήκουν στα σωματεία μας. Η Μαρία Μπελιμπασάκη, ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, η Ελευθερία Πετρουλάκη και ο Αντρέας Δημητράκης αποτελούν ορισμένους από τους κορυφαίους αθλητές των σωματείων των Κυκλάδων
Αναφορικά με τις αθλητικές υποδομές, λόγω της μικρής κλίμακας των νησιών οι Κυκλάδες διαθέτουν μόλις τέσσερα στάδια, τα τρία από αυτά με ελαστικό τάπητα. Το αρτιότερο και το πληρέστερο βρίσκεται στη Νάξου με 6 διαδρομές, 400μ στίβο και καλό επίπεδο υποδομών. Η Μυκόνος επίσης φιλοξενεί ένα στάδιο με 6 διαδρομές, 350μ στίβο πρόσφατα ανακαινισμένο και με εξίσου καλό επίπεδο υποδομών. Το στάδιο της Άνδρου διαθέτει 8 διαδρομές και 400μ στίβο. Τέλος, η Μήλος διαθέτει στίβο 400 μέτρων με 6 διαδρομές αλλά χωρίς ελαστικό τάπητα.
Παρά την έλλειψη σταδίων ο κλασικός αθλητισμός είναι παρών και στα άλλα νησιά μας, απλώς φιλοξενείται σε χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θα θέλαμε. Στόχος παραμένει η αύξηση του αριθμού των σταδίων και των προπονητήριων για τις ανάγκες του κλασικού αθλητισμού.